Waterhardheid Berkel-Enschot (Tilburg)

Zacht
0
6,89
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,89 dH. Zo hard is het leidingwater in Berkel-Enschot. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.

Berkel-Enschot biedt plaats aan 10.945 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Berkel-Enschot bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Tilburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Berkel-Enschot

Men kan waterhardheid van 6,89 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 6,89 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Berkel-Enschot waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,89 dH in Berkel-Enschot**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Berkel-Enschot

Becijfering voor 6,89 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Berkel-Enschot?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Berkel-Enschot is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,89 naar 0 dH terug te dringen.