Waterhardheid Berltsum (Menameradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Berltsum (Berlikum) heeft een waterhardheid van 8,00 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkdeeltjes.

Berltsum is een kleine woonplaats met 2.545 inwonenden. Berltsum maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Menameradiel.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Berltsum

Mensen kunnen een waterhardheid van 8,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water van 8,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Berltsum waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 8,00 dH in Berltsum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Berltsum

Becijfering voor 8,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Berltsum?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Berltsum is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 8,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.