Waterhardheid Bern (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Bern kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,22 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Bern is 6,90 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Bern ligt in de gemeente Zaltbommel. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Bern

De betekenis van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,22 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,22 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Bern objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,22 Duitse graden in Bern**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bern

Rekensom voor 6,22 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Bern?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bern is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,22 naar 0 Duitse graden terug te dringen.