Waterhardheid Best (Best)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,18
dH
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,18 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Best minimaal. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 8,18 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,21 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Best is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Best biedt plaats aan 28.640 inwoners. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Best maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Best.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Best

Sommige mensen kunnen een hardheid van 8,18 Duitse graden "acceptabel" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 8,18 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Best waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 8,18 dH in Best**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Best

Becijfering voor 8,18 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,18 dH x 180m3 = 26,21 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Best?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt het vaakst voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Best is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 8,18 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.