Waterhardheid Beugen (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Beugen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Beugen is 9,97 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Beugen is een kleine woonplaats met 1.750 inwonenden. Beugen is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boxmeer.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Beugen

Men kan waterhardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Beugen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Beugen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Beugen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Beugen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beugen is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.