Waterhardheid Beuningen (Losser)

Zacht
0
7,40
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Beuningen ligt rond 7,40 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Beuningen is 7,60 dH. Dit is tamelijk hard water.

Beuningen biedt plaats aan 1.025 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Beuningen is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Losser.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Beuningen

Men kan hardheid van 7,40 dH "OK" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Beuningen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,40 dH in Beuningen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Beuningen

Rekensom voor 7,40 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Beuningen?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beuningen is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 7,40 naar 0 Duitse graden te reduceren.