Waterhardheid Beuningen Gld (Beuningen)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Beuningen Gld ligt in de buurt van de 7,30 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Beuningen Gld is een vrij kleine woonplaats met 17.265 inwonenden. Beuningen Gld ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Beuningen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Beuningen Gld

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,30 dH "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Beuningen Gld objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 Duitse graden in Beuningen Gld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Beuningen Gld

Berekening voor 7,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Beuningen Gld?

Praktisch iedereen ondervindt zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Beuningen Gld is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.