Waterhardheid Biddinghuizen (Dronten)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Biddinghuizen is ongeveer 7,70 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag.

Biddinghuizen is een kleine woonplaats met 6.160 inwoners. Biddinghuizen is onderdeel van de centrale provincie Flevoland in de gemeente Dronten.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Biddinghuizen

U kunt waterhardheid van 7,70 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,70 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Biddinghuizen waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,70 dH in Biddinghuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Biddinghuizen

Becijfering voor 7,70 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Biddinghuizen?

Praktisch iedereen ondervindt onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Biddinghuizen is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.