Waterhardheid Biervliet (Sluis)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Biervliet minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Biervliet is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Biervliet telt 215 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Biervliet bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Sluis.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Biervliet

De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de kranen accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Biervliet objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Biervliet**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Biervliet

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Biervliet?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Biervliet is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.