Het leidingwater in Biervliet heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Biervliet is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.
Biervliet telt 1.605 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Biervliet is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Terneuzen.
Mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Biervliet**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Iedereen ervaart onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Biervliet is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.