Waterhardheid Biest-Houtakker (Hilvarenbeek)

Zacht
0
5,26
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,26 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Biest-Houtakker minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 5,26 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,85 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Biest-Houtakker is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Biest-Houtakker is een kleine woonplaats met 890 inwonenden. Biest-Houtakker ligt in de gemeente Hilvarenbeek. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Biest-Houtakker

Men kan een hardheid van 5,26 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,26 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Biest-Houtakker waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 5,26 Duitse graden in Biest-Houtakker**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Biest-Houtakker

Rekensom voor 5,26 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,26 dH x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Biest-Houtakker?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Biest-Houtakker is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,26 naar 0 Duitse graden te reduceren.