Waterhardheid Biezenmortel (Haaren)

Zacht
0
6,89
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Biezenmortel ligt rond de 6,89 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkvormende deeltjes.

Biezenmortel is een kleine woonplaats met 1.365 inwonenden. Biezenmortel ligt in de gemeente Haaren. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Biezenmortel

U kunt een hardheid van 6,89 dH "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,89 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Biezenmortel objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,89 dH in Biezenmortel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Biezenmortel

Berekening voor 6,89 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Biezenmortel?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Biezenmortel is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,89 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.