6,40 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Bilthoven. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.
Bilthoven telt 22.005 inwonenden. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Bilthoven ligt in de gemeente De Bilt. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.
Mensen kunnen waterhardheid van 6,40 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,40 dH in Bilthoven**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,40 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalkaanslag.
Een ieder ervaart volledig onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bilthoven is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,40 naar 0 dH te reduceren.