Waterhardheid Bingelrade (Onderbanken)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Bingelrade (Bèngelder) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Bingelrade (Bèngelder) is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Bingelrade is een kleine woonplaats met 815 inwoners. Bingelrade hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Onderbanken.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Bingelrade

De perceptie van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt zo een hardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden en het boenen van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Bingelrade waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Bingelrade**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bingelrade

Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bingelrade?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bingelrade is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.