Waterhardheid Bitgum (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Bitgum (Beetgum) heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,80 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Bitgum (Beetgum) is 8,00 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Bitgum biedt plaats aan 820 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Bitgum is onderdeel van de gemeente Menameradiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Bitgum

De indruk van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,80 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,80 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Bitgum waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,80 Duitse graden in Bitgum**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bitgum

Becijfering voor 6,80 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Bitgum?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bitgum is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,80 naar 0 dH terug te dringen.