Waterhardheid Bitgummole (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Bitgummole (Beetgumermolen) ligt in de buurt van 6,80 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Bitgummole (Beetgumermolen) is 8,00 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Bitgummole is een kleine woonplaats met 915 inwoners. Bitgummole hoort bij de gemeente Menameradiel. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Bitgummole

De gewaarwording van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,80 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water van 6,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Bitgummole objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,80 Duitse graden in Bitgummole**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bitgummole

Calculatie voor 6,80 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Bitgummole?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bitgummole is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,80 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.