Waterhardheid Bladel (Bladel)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Bladel minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Bladel is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bladel is een relatief kleine woonplaats met 10.285 inwoners. Bladel is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Bladel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Bladel

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Bladel objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Bladel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bladel

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Bladel?

Een ieder ondervindt zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bladel is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.