Waterhardheid Blankenham (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Blankenham heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,30 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Blankenham is 8,10 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Blankenham telt 335 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Blankenham is onderdeel van de gemeente Steenwijkerland. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Blankenham

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 7,30 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Blankenham waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,30 Duitse graden in Blankenham**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Blankenham

Berekening voor 7,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Blankenham?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Blankenham is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,30 naar 0 dH te reduceren.