Waterhardheid Bleiswijk (Lansingerland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Bleiswijk minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Bleiswijk is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bleiswijk telt 11.145 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Bleiswijk is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Lansingerland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Bleiswijk

De betekenis van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Bleiswijk objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Bleiswijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bleiswijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Bleiswijk?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bleiswijk is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.