Waterhardheid Blessum (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 Duitse graden. Zo hard is het water in Blessum minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Blessum is 8,00 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Blessum biedt plaats aan 80 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Blessum maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Menameradiel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Blessum

De waarneming van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,80 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Blessum objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,80 dH in Blessum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Blessum

Calculatie voor 6,80 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Blessum?

Praktisch iedereen ondervindt onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Blessum is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,80 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.