Waterhardheid Bloemendaal (Bloemendaal)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Bloemendaal is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Bloemendaal is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Bloemendaal telt 6.320 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Bloemendaal is onderdeel van de gemeente Bloemendaal. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Bloemendaal

U kunt waterhardheid van 6,00 dH misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Bloemendaal waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Bloemendaal**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Bloemendaal

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Bloemendaal?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bloemendaal is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.