Waterhardheid Blokker (Hoorn)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Blokker. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Blokker is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Blokker telt 4.385 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Blokker is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hoorn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Blokker

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "normaal" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Blokker waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Blokker**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Blokker

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Blokker?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Blokker is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.