Waterhardheid Blokzijl (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Blokzijl is 7,30 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Blokzijl is 8,10 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Blokzijl biedt plaats aan 1.345 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Blokzijl is onderdeel van de gemeente Steenwijkerland. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Blokzijl

De waarneming van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "geen probleem" vinden en het ontkalken van de badkamer accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 7,30 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Blokzijl waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,30 dH in Blokzijl**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Blokzijl

Calculatie voor 7,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Blokzijl?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Blokzijl is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,30 naar 0 dH te reduceren.