Waterhardheid Boazum (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,20 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Boazum (Bozum). Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalk per m3 water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Boazum (Bozum) is 8,30 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Boazum telt 420 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Boazum hoort bij de gemeente Littenseradiel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Boazum

Men kan waterhardheid van 6,20 dH wellicht "normaal" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Boazum objectief bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,20 dH in Boazum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Boazum

Calculatie voor 6,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Boazum?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Boazum is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden te reduceren.