Waterhardheid Boekel (Boekel)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Boekel heeft een waterhardheid van minimaal 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Boekel telt 8.340 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Boekel hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boekel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Boekel

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Boekel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Boekel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Boekel

Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Boekel?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Boekel is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.