Waterhardheid Boelenslaan (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,20 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Boelenslaan (Boelensloanne). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Boelenslaan (Boelensloanne) is 9,60 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Boelenslaan telt 1.145 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Boelenslaan hoort bij de gemeente Achtkarspelen. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Boelenslaan

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 9,20 Duitse graden "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,20 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Boelenslaan objectief meten

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,20 dH in Boelenslaan**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Boelenslaan

Berekening voor 9,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Boelenslaan?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Boelenslaan is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 9,20 naar 0 dH terug te dringen.