Waterhardheid Boerakker (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Boerakker is ongeveer 9,00 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Boerakker ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Leek.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Boerakker

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 9,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de douche voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 9,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Boerakker objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,00 dH in Boerakker**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Boerakker

Becijfering voor 9,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Boerakker?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Boerakker is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.