Waterhardheid Boksum (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Boksum. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Boksum is 8,00 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Boksum is een erg kleine woonplaats met 425 inwonenden. Boksum is onderdeel van de gemeente Menameradiel. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Boksum

De perceptie van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,80 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Boksum waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,80 dH in Boksum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Boksum

Berekening voor 6,80 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Boksum?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Boksum is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,80 naar 0 dH te verminderen.