Waterhardheid Borger (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Borger heeft een minimale waterhardheid van 6,38 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Borger is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Borger is een kleine woonplaats met 4.700 inwonenden. Borger maakt deel uit van de gemeente Borger-Odoorn. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Borger

De ervaring van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Borger objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Borger**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Borger

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Borger?

Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Borger is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.