Waterhardheid Borgercompagnie (Menterwolde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Borgercompagnie is ongeveer 12,50 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Borgercompagnie ligt in de gemeente Menterwolde. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Borgercompagnie

Men kan een waterhardheid van 12,50 dH misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Borgercompagnie waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Borgercompagnie**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Borgercompagnie

Calculatie voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Borgercompagnie?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Borgercompagnie is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 dH te verminderen.