Waterhardheid Borgercompagnie (Veendam)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Borgercompagnie ligt rond de 12,50 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Borgercompagnie telt 455 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Borgercompagnie ligt in de gemeente Veendam. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Borgercompagnie

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 12,50 dH "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Borgercompagnie waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 12,50 dH in Borgercompagnie**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Borgercompagnie

Calculatie voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Borgercompagnie?

Een ieder beleeft zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Borgercompagnie is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.