Waterhardheid Borgsweer (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Borgsweer. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Borgsweer is een erg kleine woonplaats met 175 inwoners. Borgsweer ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Borgsweer

Men kan een waterhardheid van 12,50 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Borgsweer objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Borgsweer**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Borgsweer

Berekening voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Borgsweer?

Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Borgsweer is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.