Waterhardheid Borne (Borne)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Borne kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 9,30 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Borne biedt plaats aan 19.880 inwonenden. Het is een redelijk kleine woonplaats. Borne ligt in de gemeente Borne. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Borne

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 9,30 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 9,30 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Borne waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,30 dH in Borne**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Borne

Berekening voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Borne?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Borne is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.