Waterhardheid Bornerbroek (Almelo)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,90
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Bornerbroek is 8,90 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Bornerbroek telt 1.805 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Bornerbroek bevindt zich in de gemeente Almelo. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Bornerbroek

Iemand kan een waterhardheid van 8,90 dH misschien "normaal" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 8,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Bornerbroek waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,90 dH in Bornerbroek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bornerbroek

Becijfering voor 8,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Bornerbroek?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bornerbroek is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 8,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.