Waterhardheid Borssele (Borsele)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Borssele minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Borssele is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Borssele is een erg kleine woonplaats met 1.455 inwoners. Borssele maakt deel uit van de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Borssele

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Borssele waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Borssele**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Borssele

Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Borssele?

Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Borssele is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.