Waterhardheid Bosch en Duin (Zeist)

Zacht
0
5,50
dH
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Bosch en Duin bedraagt ongeveer 5,50 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Bosch en Duin is 6,60 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Bosch en Duin is een kleine woonplaats met 1.760 inwoners. Bosch en Duin hoort bij de gemeente Zeist. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Bosch en Duin

U kunt hardheid van 5,50 dH wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 5,50 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Bosch en Duin waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 5,50 Duitse graden in Bosch en Duin**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Bosch en Duin

Becijfering voor 5,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Bosch en Duin?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bosch en Duin is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 5,50 naar 0 dH terug te dringen.