Waterhardheid Boskoop (Alphen aan den Rijn)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Boskoop ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Boskoop is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Boskoop biedt plaats aan 15.190 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Boskoop hoort bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Boskoop

U kunt hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Boskoop waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Boskoop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Boskoop

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Boskoop?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Boskoop is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.