Waterhardheid Botlek Rotterdam (Rotterdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het water in Botlek Rotterdam minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Botlek Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Botlek Rotterdam hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Botlek Rotterdam

De waarneming van een gegeven hardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Botlek Rotterdam waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Botlek Rotterdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Botlek Rotterdam

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Botlek Rotterdam?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Botlek Rotterdam is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.