Waterhardheid Bourtange (Vlagtwedde)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,20 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Bourtange. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bourtange telt 700 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Bourtange ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Vlagtwedde.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Bourtange

De waarneming van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,20 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Bourtange objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,20 Duitse graden in Bourtange**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bourtange

Becijfering voor 6,20 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Bourtange?

Een ieder beleeft zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bourtange is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,20 naar 0 dH te verminderen.