Waterhardheid Boven-Leeuwen (West Maas en Waal)

Zacht
0
7,30
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Boven-Leeuwen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Boven-Leeuwen is 7,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Boven-Leeuwen is een kleine woonplaats met 2.150 inwonenden. Boven-Leeuwen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente West Maas en Waal.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Boven-Leeuwen

U kunt hardheid van 7,30 Duitse graden "prima" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Boven-Leeuwen objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,30 Duitse graden in Boven-Leeuwen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Boven-Leeuwen

Rekensom voor 7,30 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Boven-Leeuwen?

Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Boven-Leeuwen is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.