Waterhardheid Boxmeer (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Boxmeer is om en nabij de 7,34 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Boxmeer is 9,97 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Boxmeer is een naar verhouding kleine woonplaats met 12.185 inwonenden. Boxmeer bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boxmeer.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Boxmeer

De waarneming van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douche accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Boxmeer waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Boxmeer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Boxmeer

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Boxmeer?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Boxmeer is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.