Waterhardheid Boxtel (Boxtel)

Zacht
0
6,89
dH
7,95
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Boxtel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,89 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Boxtel is 7,95 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Boxtel is een betrekkelijk kleine woonplaats met 25.550 inwoners. Boxtel hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boxtel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Boxtel

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,89 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de tegels accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,89 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Boxtel waardevrij testen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,89 Duitse graden in Boxtel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Boxtel

Becijfering voor 6,89 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Boxtel?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Boxtel is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,89 naar 0 dH te reduceren.