Waterhardheid Brakel (Zaltbommel)

Zacht
0
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,90 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Brakel. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Brakel telt 3.045 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Brakel is onderdeel van de gemeente Zaltbommel. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Brakel

De perceptie van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "prima" vinden en het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Brakel objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,90 Duitse graden in Brakel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Brakel

Rekensom voor 6,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Brakel?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Brakel is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.