Waterhardheid Brandwijk (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Brandwijk ligt rond de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Brandwijk is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Brandwijk is een zeer kleine woonplaats met 1.285 inwonenden. Brandwijk maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Brandwijk

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en dus het boenen van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Brandwijk waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Brandwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Brandwijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Brandwijk?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Brandwijk is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.