Waterhardheid Breda (Breda)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Breda minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Breda is 10,70 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Breda maakt deel uit van de top vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een tamelijk uitgestrekte woonplaats met 146.500 inwonenden. Breda hoort bij de gemeente Breda. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Breda

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,90 Duitse graden "prima" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,90 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Breda waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,90 Duitse graden in Breda**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Breda

Berekening voor 7,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Breda?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Breda is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.