Waterhardheid Bredevoort (Aalten)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Bredevoort is om en nabij de 7,50 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Bredevoort is 8,70 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bredevoort telt 1.465 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Bredevoort is onderdeel van de gemeente Aalten. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Bredevoort

U kunt hardheid van 7,50 Duitse graden "prima" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Bredevoort objectief bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Bredevoort**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bredevoort

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Bredevoort?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bredevoort is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 7,50 naar 0 dH terug te dringen.