Waterhardheid Breezand (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Breezand minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Breezand is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Breezand is een kleine woonplaats met 3.775 inwonenden. Breezand maakt deel uit van de gemeente Hollands Kroon. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Breezand

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Breezand waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Breezand**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Breezand

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Breezand?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Breezand is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.