Waterhardheid Breukelen (Stichtse Vecht)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Breukelen kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Breukelen is een naar verhouding kleine woonplaats met 10.675 inwoners. Breukelen bevindt zich in de gemeente Stichtse Vecht. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Breukelen

U kunt een hardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Breukelen objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Breukelen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Breukelen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Breukelen?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Breukelen is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.