Waterhardheid Breukeleveen (Wijdemeren)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Breukeleveen kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Breukeleveen is een kleine woonplaats met 220 inwonenden. Breukeleveen is onderdeel van de gemeente Wijdemeren. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Breukeleveen

De beleving van een vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Breukeleveen objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Breukeleveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Breukeleveen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Breukeleveen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Breukeleveen is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.