Waterhardheid Brielle (Brielle)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Brielle minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Brielle is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Brielle telt 9.335 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Brielle maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Brielle.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Brielle

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "OK" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Brielle waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Brielle**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Brielle

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Brielle?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Brielle is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.